Trenutak kad odabereš sebe, trenutak je kada se sve mijenja

Kreni dalje – to je ona rečenica koju sam i sama ponovila i prijateljicama i sebi samoj svaki put kad nešto nije išlo. I kad bih vidjela da prolaze dani, tjedni, mjeseci a ništa se ne mijenja. I kako nema smisla više pokušavati jer je to samo uzaludno potrošeno vrijeme.

I emocija.

Ne zaboravi nikad emociju.

I krenula bih dalje, onda kada bih prepoznala da tu zaista nema ništa za mene.

Prijelomna točka

To je trenutak koji se dogodi skoro svakome, ako sebi želi dobro, trenutak kad prepoznaš i prihvatiš da tu nema mjesta za tebe, barem ne na taj romantični način. I boli taj trenutak jer se odjednom osjećaš prazno. Ali to je dobra stvar. Kad isplačeš sve što trebaš i osjetiš da više nemaš potrebu plakati, ali nemaš potrebu ništa ni mijenjati. U redu je što te taj netko ne želi. Što te ne vidi. U redu je i to što je to možda toj osobi najveća životna greška i što će se možda jednog dana zbog nje i pokajati.

U redu je. Ne vrijediš zbog toga manje. I to ne znači da s tobom nešto nije u redu. To samo znači da je jedna priča završila. Baš kao što su prije nje završile mnoge priče i opet si bila okej. Iako si tad mislila da ti se srce više nikad neće zaliječiti. Bila si okej.

I opet ćeš biti.

To je mila moja, trenutak koji sve mijenja. Trenutak kad si spremna otići. I to ne zato da bi njemu pokazala, ne zato da bi potakla njegovu reakciju, ne zato da bi se osvetila ili inatila, već zato što znaš da je to najbolji i jedini izbor za tebe.

Prvo otpuštamo staro, da bi stvorili prostor za novo

To ne znači nužno da tu osobu više nećeš sretati, niti to znači da više niste prijatelji. To samo znači da u emotivnom, romantičnom smislu ti nju ne čekaš, niti išta od nje očekuješ. Ne nadaš se ničem. Prihvaćaš da ljubavi nema. I poštuješ to. Ali okrećeš se nekom novom horizontu gdje te čeka neka druga priča.

Taj trenutak isprva izgleda mračno, ali onda se pokaže svjetlost. Jer tamo gdje je prije bilo nadanje, grč i bol, želja i očekivanje, sada je mirno, sada je prazno. A to znači da ima mjesta za novo.

Mjesto za tebe mirnu, tebe punu olakšanja, tebe novu. I tebe sretnu. A s vremenom i ponovno zaljubljenu.

To je tvoja pobjeda, zbog sebe same, ne nekom njemu u inat. Jer vidiš, kad zaista prihvatiš da nije tvoje mjesto u nekoj tuđoj priči, koja se uvijek vrti tako da si ti njemu sporedni lik, onda krećeš u svoju priču, biraš sebe istinski.

Okani se manipulacija

Trebaš li mu ostati prijateljica? Možeš ako to želiš, ako je to netko tko je kvalitetna osoba koja ti mnogo znači i kojoj ti značiš. Ali ne više na onaj isti način. Jer svi dobro znamo koja je razlika.

Trebaš li mu trajno reći zbogom ako je to bio netko tko te opetovano povrijedio? Da, svakako. Zašto bi ostala blizu nekome tko ti je nanosio bol?

Ali napravi to damski, bez scena i predbacivanja. Bez pokušavanja da potakneš neku reakciju i da osobu navedeš da se povija kako ti želiš. Jer to nije biranje sebe, to je manipulacija.

I da, moguće je, da će netko krenuti za tobom kad odabereš sebe i u sebi prelomiš, jer će se početi mijenjati energija i ta će osoba osjetiti da ti više nisu tu, ne na isti način, pa makar sjedila pored njega u tom trenutku, ali to nije važno. I to ti ne smije biti cilj.

Otpuštanje neke priče nije zbog toga da nekog muškarca navedeš da te krene juriti, već je odluka koju donosiš zbog svoje dobrobiti. I to ti treba biti jedini cilj.

Tvoje dobro.

Tvoj mir.

Tvoja sreća.

Sve ostalo su opet taktike i u toj priči ljubavi zaista nema. Niti od onog tko ti je ne uzvraća, niti od tebe koja na silu pokušavaš osvojiti tog tipa. Jer voljeti nekog istinski, znači tu osobu razumjeti, poštovati njene odabire i pustiti je.

Staro vs. novo

To jednako tako znači voljeti sebe, jer se ne boriš za mrvice i ne pokušavaš na silu stvoriti sebi prostor tamo gdje ti ga ta osoba sama nije poželjela stvoriti. Jer ako se na silu i uguraš, bit će ti uvijek tijesno i nikada tu neće biti tvoj dom.

U srce i život ljudi te trebaju pozvati sami, ako to nisu spremni, u redu je, ali ti ideš tamo gdje sama sebi stvaraš lijep dom.

Kad priča završi, počinje nova priča.

Okrećemo list.

Kuda idemo? Što nas čeka?

Gdje ovog ljeta putujemo?

Što si za sebe poželjela učiniti?

Gdje se vidiš?

Ja otkrivam i planiram. A sada mila, to možeš i ti.

S ljubavlju,

M.


Kako biti žena sa stavom, prepoznati toksične obrasce ponašanja, vlastite nesigurnosti i izgraditi zdrave temelje vlastite ličnosti, opisala sam u svojim knjigama – Duologiji Beskraj: Tama i Svjetlo. Ove knjige i milijuni savjeta u njima pisanih iz osobnog iskustva, dat će ti odgovore na pitanja kako više nikad ne završiti u nekoj ljubavnoj zavrzlami.

Prijave za individualni coaching na temu odnosa putem maila info@marijaklasicek.com a detalji o coachingu, temama i cijenama putem weba marijaklasicek.com